Historie stanovení celkové tvrdosti vody v Československu
DOI:
https://doi.org/10.54779/chl20250560Klíčová slova:
hydroanalytika, chelatometrie, komplexometrie, tvrdost vodyAbstrakt
The analytical determination of the sum of calcium and magnesium in water (commonly known as water hardness) can be divided into the era of the soap solution titration (until 1945) and that of the complexometric titration introduced by Gerold Schwarzenbach and his team (since 1945). This article describes the history in the Czech lands from the first mention of soap titration in 1863, via the era of Czechoslovakia (1918–1992) to the modern present (Czech Republic), when chelatometry is widely used.

Analytické stanovení sumy iontů vápníku a hořčíku ve vodě (běžně označované jako celková tvrdost vody) lze rozdělit na éru titrace mýdlových roztoků (do roku 1945) a éru komplexometrické titrace zavedené Geroldem Schwarzenbachem a jeho týmem (od roku 1945). Tento článek popisuje historii v českých zemích od první zmínky o titraci mýdlovým roztokem v roce 1863 až po moderní současnost, kdy se chelatometrie hojně využívá.



