Stanovení anorganických nanočástic v biologických materiálech a potravinách analýzou jednotlivých částic hmotnostní spektrometrií s indukčně vázaným plazmatem

  • D. Revenco Ústav analýzy potravin a výživy, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
  • M. Loula Ústav analytické chemie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
  • O. Mestek Ústav analytické chemie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
  • R. Koplík Ústav analýzy potravin a výživy, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
Klíčová slova: anorganické nanočástice, analýza jednotlivých částic, hmotnostní spektrometrie, biologické materiály, potraviny

Abstrakt

Single particle-ICPMS is a powerful analytical technique that enables a detection of inorganic nanoparticles as well as the determination of their size distribution. In the article, the principle of sp-ICPMS is explained. The quantitative relations concerning the calibration of particle number concentration and size are also given. Sample preparation procedures intended for the analysis of biological samples and foodstuffs are briefly mentioned and numerous applications of sp-ICPMS are described. The corresponding studies include e.g. analyses of Ag, Au, Pt or Pd nanoparticles in plants, aquatic organisms or animal tissues.

Publikované
2019-08-15
Sekce
Články