Lze využít metabolomické profilování pro autenticitu geneticky modifikované sóji?

Autoři

  • V. Hrbek Ústav analýzy potravin a výživy, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
  • J. Ovesná Výzkumný ústav rostlinné výroby v Praze Ruzyni, Praha
  • K. Demnerová Ústav biochemie a mikrobiologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
  • J. Hajšlová Ústav analýzy potravin a výživy, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha

Klíčová slova:

sója, geneticky modifikovaná sója, metabolomika, hmotnostní spektrometrie, autenticita

Abstrakt

Samples of genetically modified (GM) and conventional soybeans were analyzed using DART-MS techniques. The metabolomic profiles of soybean 80% methanolic extracts were obtained. The data were processed by statistical analysis (OPLS-DA). The method can be used for differentiation of GM and conventional soybeans.

Stahování

Publikováno

15.09.2014

Jak citovat

Hrbek, V., Ovesná, J., Demnerová, K., & Hajšlová, J. (2014). Lze využít metabolomické profilování pro autenticitu geneticky modifikované sóji?. Chemické Listy, 108(9), 875–881. Získáno z http://ww.w.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/468

Číslo

Sekce

Články